Overslaan en naar de inhoud gaan

Diensten

Samen houden we uw monument in topconditie

Monumentenwachter herstelt een dak

Betrouwbaar, deskundig en betrokken

De kerntaak van de Monumentenwacht is het uitvoeren van periodieke bouwkundige inspecties en het geven van onafhankelijk onderhoudsadvies. Daarnaast hebben onze wachters expertise in huis op het gebied van historische interieurs, groene monumenten en archeologie. Ook adviseren wij u graag over de mogelijkheden op het gebied van financiering, vergunningen en verduurzaming en kunt u bij ons terecht voor een aankoopkeuring en een quickscan.

"We zien wat u niet ziet"

Diensten en tarieven variƫren per provincie

Informeer bij de Monumentenwacht in uw provincie voor de mogelijkheden in uw regio.

Wilt u weten wat u zelf kunt doen om uw monument in topconditie te houden? Onze praktische onderhoudswijzers helpen u op weg!

Bekijk kennis en advies

Monumentenwachter inspecteert een houten balk met zaklamp

Bouwkundige inspectie

Tijdens een inspectie onderzoekt de Monumentenwacht het monument op mogelijke bouwkundige gebreken: op welke plekken is dringend of preventief onderhoud nodig? We bekijken het monument van fundering tot nok. We werken op hoogte en kunnen op kwetsbare en moeilijk bereikbare plekken komen, zoals op steile dakvlakken of een torenspits. Zo zien we wat u niet ziet. Kleine (nood)reparaties voeren we vaak meteen al uit.

Als eigenaar ontvangt u een rapportage met daarin alle bevindingen en adviezen tot preventief onderhoud en herstel. Het inspectierapport vormt niet alleen de basis voor een meerjarenplanning van onderhoudsmaatregelen maar kunt u ook gebruiken bij subsidie- en vergunningsaanvragen.

Man staat voor een monument en bekijkt een plattegrond

Groen

Nederland kent ruim 1.300 groene monumenten, zoals tuinen van monumentale panden, begraafplaatsen en parken. Ook groene monumenten hebben regelmatig onderhoud nodig. Anders neemt de natuur het over en verdwijnen lanen, zichtlijnen en vormen.

Het beheer en onderhoud van groene monumenten dient verantwoord uitgevoerd te worden. Een gespecialiseerde monumentenwachter kijkt naar de oorspronkelijke vorm of bedoeling van de aanleg en adviseert u over doeltreffend onderhoud. Kleine herstelwerkzaamheden kunnen direct worden uitgevoerd. Aanmelden voor een groene inspectie kan via uw eigen provinciale monumentenwacht.

Bezoek groene monumentenwacht website

Bos met gras veld

Archeologie

Ook archeologische monumenten behoeven tijdig en doeltreffend onderhoud. Een archeologische inspectie is gericht op het beschermen van de huidige staat van een archeologisch monument. Een gespecialiseerde inspecteur inventariseert en inspecteert de bestaande situatie en brengt mogelijke gevaren in kaart.

Na de inspectie ontvangt u een uitgebreid inspectierapport met onze bevindingen en adviezen. Aanmelden voor een archeologische inspectie kan via uw eigen provinciale monumentenwacht.

Bezoek groene monumenten wacht website

Historische interieurs

Achter een monumentale gevel schuilt vaak een bijzonder en waardevol interieur. Bij een interieurinspectie worden wanden, vloeren, plafonds en alle aard- en nagelvaste onderdelen van het interieur uitvoerig onderzocht en beschreven. U ontvangt ons advies waar onderhoud of herstel nodig is en we verwijzen u door naar een geschikte specialist die dit werk voor u kan uitvoeren.

Het inspecteren van historische interieurs wordt steeds vaker onderdeel van het werk van de Monumentenwacht. Voor een interieurinspectie kunt u inmiddels al terecht bij de Monumentenwachten in Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

Monumentenwachter kijkt naar historische ornamenten
Foto: Vera Berkeveld, Monumentenwacht Utrecht, Kasteel Nijenrode te Breukelen.

Duurzaamheid

Het verduurzamen van een monument vergt specialistische kennis. Moderne methoden en materialen kunnen de cultuurhistorische waarde van het pand immers vergaand of zelfs onomkeerbaar aantasten. Toch is er ook in een monument veel mogelijk op het gebied van energiebesparing en wooncomfort.

De Monumentenwacht denkt graag met u mee over de verduurzamingsmogelijkheden in en om uw monument. Samen verkennen we de opties op het gebied van bijvoorbeeld isolatie, dubbele beglazing of zonnepanelen. Wilt u weten wat wij voor uw monument kunnen betekenen? Neem dan contact op met de Monumentenwacht in uw provincie.

Bovenaanzicht van woonhuis in Kampen
Foto: Henk de Bruin, Monumentenwacht Overijssel, woonhuis te Kampen.