Monumentenwacht en De Groene Grachten lanceren adviestool

23 maart 2022

Hoe verduurzaam je een monument? Veel eigenaren weten niet waar ze moeten beginnen.

Bovendien, hoe doe je dit mét behoud van de monumentale waarde? De nieuwe aanpak van Monumentenwacht en De Groene Grachten biedt uitkomst. De wachters gaan met de adviestool bij de monumenteigenaar langs voor keukentafelgesprek en brengen de duurzame kansen in kaart. De uitkomst voor de monumenteigenaar is een onafhankelijk verduurzamingsadvies. 

Vanaf vandaag starten de Monumentenwacht Noord-Brabant, Monumentenwacht Utrecht, Monumentenwacht Limburg, Monumentenwacht Noord-Holland, Monumentenwacht Gelderland, Monumentenwacht Groningen, Monumentenwacht Zuid-Holland, Monumentenwacht Drenthe, Monumentenwacht Overijssel , Monumentenwacht FlevolandMonumentenwacht Fryslan met het gebruik van de tool. De adviestool is een initiatief van De Groene Grachten en mede mogelijk gemaakt door EIT Climate-KIC, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Noord-Holland, Provincie Gelderland, Monumentenwacht Gelderland, Monumentenwacht Noord-Holland en Monumentenwacht Noord-Brabant.

 

Groene plannen aan de keukentafel

De aanpak bestaat uit een keukentafelgesprek, waarna de monumenteigenaar een onafhankelijk verduurzamingsadvies ontvangt. De adviestool van De Groene Grachten brengt de duurzame mogelijkheden in kaart. De wachters van Monumentenwacht gaan ermee op pad. Sanne de Koning, directeur van Monumentenwacht Noord-Brabant: “We zien dat monumenteigenaren wel willen verduurzamen, maar vaak door de bomen het bos niet zien. Waar moeten ze beginnen? Welke aanpassingen kunnen wel en welke niet bij welk monument? Welke partijen zijn betrouwbaar? Onze wachters geven met de tool een persoonlijk en onafhankelijk advies, inclusief een rapport waarmee de eigenaren aan de slag kunnen.”

Tien jaar aan data

De Groene Grachten ontwikkelde de adviestool op basis van kennis en data die het de afgelopen tien jaar verzamelde in meer dan duizend projecten. Het bureau is in 2012 opgericht door Wubbo Ockels en Suze Gehem. Het werkt aan het verduurzamen van historische gebouwen en gebieden, met de missie: ‘als het hier kan, dan kan het overal’. Gehem: “Eerder ontwikkelden we De Groene Menukaart en Zelfscan Duurzaam Monument, twee platforms waarmee pandeigenaren zelf aan de slag kunnen. Met de adviestool gaan we een stap verder. Erfgoed- en duurzaamheidsexperts kunnen nu energiescans voor gebouweigenaren maken.” Zij putten hierbij uit de uitgebreide database met informatie over verduurzaming van erfgoed. De adviestool is bovendien gekoppeld aan informatie over wet- en regelgeving in vijftig gemeenten en aan financierings- en subsidiemogelijkheden.

Aanpak voor 120.000 monumenten

In maart starten de Monumentenwachten van Noord-Brabant, Utrecht, Limburg, Noord-Holland, Gelderland, Groningen, Zuid-Holland, Drenthe, Flevoland, Fryslân en Overijssel met het gebruik van de tool. Het doel van Monumentenwacht is om monumenten te behouden voor de toekomst. De Koning: “Wij zijn ervan overtuigd dat je dat doet door ze te onderhouden, te gebruiken én te verduurzamen. Met deze tool onder de arm kunnen onze wachters nog meer gedegen en passend advies geven.” De Groene Grachten wil in drie jaar alle 120.000 monumenten in Nederland met de adviestool van een duurzaam plan voorzien. Gehem: “Samen met de aangesloten organisaties bij de Monumentenwacht bereiken we daarvan al 20 %. Met deze aanpak helpen we eigenaren in het hele land om hun pand klaar te maken voor de toekomst.”