Verstandig verduurzamen met onafhankelijk advies van de Monumentenwacht

2 juli 2021

Specialist aan het woord: "Wil je het wonen in een monument betaalbaar houden, dan moet je wat doen aan het energiegebruik"

Jan Stam

Het vraagstuk waar de meeste particuliere eigenaren van monumenten mee worstelen is: hoe verduurzaam ik mijn monument? Er zijn talloze adviseurs met evenzovele, en soms zelfs tegenstrijdige, adviezen. Hoe bepaal je dan je koers als relatieve leek? Wat past bij het specifieke monument? Een onafhankelijke en deskundige blik op de zaak kan dan helpen. En die is te vinden bij de Monumentenwacht.

Medewerkers van alle Monumentenwachten in Nederland worden momenteel bijgeschoold door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Jan Stam is al twintig jaar monumentenwachter bij de Monumentenwacht Noord-Holland. Hij doet mee aan de kennissessies die RCE organiseert voor de Monumentenwachten. ‘Wij krijgen van particuliere eigenaren steeds vaker vragen over de verduurzaming van hun monument. Dat doen ze voor het milieu, maar zeker ook voor hun portemonnee. Monumenten zijn vaak energieverslinders. Wil je het wonen in een monument betaalbaar houden, dan moet je wat doen aan het energiegebruik. Wij willen de eigenaren graag goed op weg helpen. Dat vraagt om maatwerk en om voldoende kennis van onze kant.’

 

Lees verder